top of page
Boş Sınıf

İlkokul

İlkokul

   Okula başlama sadece çocuklar için değil aileleri için de önemli ve heyecan verici bir olaydır. Hatta bazen yetişkinler, çocuklardan daha geç ve zor alışabilirler. Çocuklar, çevrelerini çok iyi gözlemlerler ve yakın çevrelerindeki kişilerin tepkilerinden etkilenirler. Okula başlama çocuğun şimdiye kadar yaşamadığı bir deneyimdir. Bu nedenle, çocuk kendisine bu konuda yapılan her türlü telkinin etkisinde kalabilecektir. Yetişkinler, kendi okul deneyimlerinden, kişiliklerinden,yaşamsal beklentilerinden, aile ilişkilerinden etkilenerek, çocukların okul yaşamını yönlendirir. Aslında, çocuk için zor olan bu dönemde aileler çocuklarından daha çok sıkıntı yaşayabilmekte ve bu sıkıntılarını çocuklara yansıtarak sürecin daha zorlu geçmesine ister istemez neden olabilmektedirler. Unutmayınız ki çocuklar sizin yaşadığınız duygu değişimlerini ve kaygılarınızı hissederler ve kendileri de aynı şekilde hissetmeye başlarlar… İlköğretime başlayacak bir çocuk için kaygı yaratacak sorular neler olabilir?

 

Gelin birinci sınıf sıralarında oturan bir çocuğun aklından geçenleri öğrenelim:

 

* Burası nasıl bir yer? Oldukça da büyük bir bina, acaba burada kaybolur muyum?

* Evim okula yakın mı? Acaba anne ve babam almaya gelecekler mi? Ya servisimi bulamazsam?

* Servis şoförü evimi bulabilecek mi?
* Ne kadar çok çocuk var. Üstelik birçok yaramaz çocuk da var. Umarım bana zarar vermezler.
* İlkokul dersleri hiç de kolay değilmiş bütün bunları nasıl öğreneceğim? Başaramazsam
öğretmenim ne yapar, ne söyler? Peki ya arkadaşlarım benimle alay ederler mi?
* Herkes karneden bahsediyor. Derslerini bilmeyen sınıfta kalıyormuş. Ya ben de kalırsam?
* Bu dersler ne kadar uzun sürüyor. Zil ne zaman çalacak? Teneffüse çıkmak ve oynamak istiyorum.
* Burada oyun saati yok mu?
* Tuvaletim neden bu kadar sık geliyor bilmiyorum? Neden her seferinde öğretmenimden izin almaya çekiniyorum.
* Anaokulunda da birçok kuralımız vardı ama ilkokuldaki kurallar daha çok ve daha zor. Bu kuralları anlamak ve uygulamak benim için biraz zor. Bazı kuralların yaşamı kolaylaştırdığını ve düzene soktuğunu bilmiyor değilim. Ama zamana ihtiyacım var.

 

Hazırlık aşamasında;

 

* Çocuğunuza ilkokulla ilgili bilgiler verirken fakat fazla beklenti içine sokmamaya özen gösterin.
* İlkokul dönemini çocuğunuza anlatırken ne fazla zor ne de olduğundan daha kolay bir izlenim oluşmamasına özen gösterin.
* Okulun öğrenme etkinliğinin yanında keyifli yönlerini de anlatın. Sosyal etkinlikler bu nedenle çok önem taşır.

* Okul alışverişini çocukla birlikte yapmak olumlu etki yaratır. Yeni eşyalar, kıyafetler, eşyalarını koyabileceği bir çanta alışverişi çocukları çok motive edebilmektedir.
* Okul alışverişi sonrası düzenini kendisinin oluşturacağı yönündeki sohbetler sorumluluk almalarına yardımcı olmaktadır.
* Çocuğunuzu her dönemde dinlemeli kaygıları olabileceğini baştan kabul etmelisiniz.
* Kendi okul fotoğraflarınızı gösterip, anılarınızı anlatıp okul hayatında karşılaşabilecekleriyle ilgili çocuğunuzu hazırlayabilirsiniz.
* Hayat, yeni geçişler ve alışma dönemleriyle doludur, kendini hazırlıklı hisseden kişi içinse bu geçişler olağan sayılmakta ve sorun kaynağı olarak değerlendirilmemektedir.

bottom of page